Tijdens de bevalling doorloopt je lichaam verschillende fasen die je zelf ook kan herkennen als je je er van te voren in hebt verdiept. Als je voor het eerst bevalt kan de gehele baring wel 24 uur duren. Maar dit hoeft zeker niet voor iedereen zo te zijn. Bij een tweede of derde (of meerdere) kindje duurt de bevalling in zijn geheel vaak een stuk korter. In deze blog vertel ik je over de verschillende fases van een bevalling:
Fase 1: de latente fase
De bevalling begint meestal met de latente fase: in deze fase kunnen de weeën onregelmatig zijn en voelen als lichte krampen. Dit is het moment waarop de baarmoederhals begint te verstrijken/verweken en zich opent (ontsluiting). Deze fase kan enkele uren tot enkele dagen duren. Tijdens de latente fase is het fijn om in je eigen omgeving te zijn, lekker te douchen of nog een dutje tussendoor te doen.
Fase 2: de actieve fase
Tijdens de actieve fase worden de weeën krachtiger, regelmatiger en frequenter. De ontsluiting van de baarmoederhals vordert, meestal met een snelheid van ongeveer 1 tot 1,5 centimeter per uur. Je zult merken dat je weeën met een regelmaat terugkomen. Bijvoorbeeld om de 3-4 minuten. Een wee duurt gemiddeld 60 seconden en zakt ook weer af. Dit is de fase waarin jullie ons bellen om thuis te komen kijken hoe het met jullie gaat. Vanuit daar besluiten we naar het ziekenhuis te gaan of thuis alle spullen klaar te zetten, gebaseerd op jullie bevalwensen.
Fase 3: de overgangsfase
Het laatste stuk van de ontsluiting is een soort overgangsfase. Dit is de fase waarin de ontsluiting van de baarmoederhals het snelst vordert en je toeleeft naar volledige ontsluiting. De weeën zijn intens en duren langer, met minder rusttijd ertussen. Dit kan moeilijk zijn, maar het betekent ook dat het einde in zicht is. Deze ontsluitingsweeën lopen vaak over in persweeën en zo beland je in de laatste fase, namelijk de persfase.
Fase 4: de persfase en de geboorte van de placenta
In deze fase komt het hoofd van de baby dieper in het geboortekanaal en geeft je lichaam aan te willen persen of mee drukken om de baby naar buiten te helpen. De persfase bij een eerste kind kan 1 tot 2 uur duren, en bij een tweede kind bijvoorbeeld 5 minuten tot een uur. Als jullie kindje dan is geboren, zijn de weeën ook voorbij. Een vreemde gewaarwording waar pijn ruimte maakt voor intens geluk. Daar rest ons dan nog één taak, namelijk de geboorte van de placenta. Dit kan direct na de geboorte van jullie kindje zijn tot ongeveer een uur na de geboorte. Tijdens deze fase houden wij je bloedverlies nauwlettend in de gaten. Ook checken we jullie kindje op een aantal punten zoals spierspanning, kleur, reflexen, ademhaling en de hartactie.
Elke bevalling is uniek, elke barende vrouw is uniek. Dit betekend dat hoewel je je van tevoren zo goed als mogelijk kan voorbereiden op de bevalling, het altijd goed is om te blijven beseffen dat het een natuurlijk proces is waarbij elke vrouw een eigen mate van draagkracht-draaglast heeft. Wij zijn er voor jullie om langs de zijlijn de risico’s te bewaken en te steunen waar nodig. Of je nou thuis, in het ziekenhuis, op de baarkruk, in bad, staand, liggend of op handen en knieën wilt bevallen, onthoud één ding: Jij kan dit!