Als je ons vraagt wat onder andere de essentie is van ons werk als verloskundige, dan is dit het streven naar een gezonde, kansrijke start voor elk kind. Essentieel hierbij zijn de eerste 1000 dagen van de ontwikkeling van een kind, vanaf 10 maanden voor de geboorte tot zo ongeveer een leeftijd van twee jaar oud. Deze periode is de grondslag voor een gezonde ontwikkeling op mentaal, fysiek en cognitief vlak van jullie kindje. In deze blog geef ik je tips als je een kinderwens hebt, waar je moet beginnen:
Een kinderwens: de gezonde start voor moeder en kind
In de periode dat jullie bij ons onder zorg zijn mogen wij aan een klein deel van deze periode bijdragen, namelijk de 9 maanden zwangerschap. Dit zullen we veelal doen in het bieden van voorlichting, zo nodig gedragsverandering nastreven en het zo goed mogelijk voorbereiden op het ouderschap. Een aantal dingen die essentieel zijn die jullie als toekomstige ouders alvast kunnen doen, is het nastreven van een gezonde levensstijl.
4 tips voor een gezonde levenstijl
- Intoxicaties: Voor velen lijkt het misschien vanzelfsprekend, maar het gebruik van drugs, nicotine of alcohol tijdens de preconceptiefase en ook in de zwangerschap wordt afgeraden. Je verkleint hiermee namelijk de kans om spontaan zwanger te raken, je vergroot je kans op een miskraam en andere zwangerschapscomplicaties, daarnaast ontwikkelt je kind op latere leeftijd ook een voorkeur voor deze verslavende middelen.
- Een gezond voedingspatroon: Nog zo’n inkoppertje wellicht, maar probeer gezond, gevarieerd en voldoende te eten. Kijk hiervoor eens op www.voedingscentrum.nl. Daarnaast is het aan te raden om 2 liter water per dag te drinken. Tips voor wat je wel en niet mag eten in de zwangerschap vind je in de handige ‘Zwangerhap’ app van Voedingscentrum.
- Foliumzuur suppletie, zie hiervoor de blog ‘alles over foliumzuur’.
- Zorg daarnaast voor voldoende lichamelijke beweging en pak je rust.
Voorlichting kinderwens
In de zwangerschap zullen we regelmatig voorlichting geven over allerlei onderwerpen en na de kraamweek zal de zorg voor jullie kindje overgenomen worden door het consultatiebureau van de jeugdgezondheidszorg (JGZ). Zij volgen de ontwikkeling van jullie kindje. Zo geven ze adviezen over voeding, groei en begeleiden ze jullie in alle keuzes die op je pad komen bij het opvoeden van jullie kind.