Je fertiliteit ofwel vruchtbaarheid is het vermogen om je voort te planten. In Nederland heeft ongeveer 17% van de mannen en vrouwen te maken met problemen met de vruchtbaarheid. Wanneer je kinderwens groot is, maar het steeds niet lukt om zwanger te raken, kan je doorverwezen worden door je huisarts of verloskundige naar een fertiliteitskliniek.
Doorverwijzing naar een fertiliteitskliniek
In een fertiliteitskliniek wordt jullie vruchtbaarheid onderzocht in de vorm van echo-onderzoek, bloedonderzoek, sperma-onderzoek en leefstijlonderzoek. Een verminderde vruchtbaarheid kan namelijk vele oorzaken hebben. Bij de vrouw kunnen er bijvoorbeeld ovulatieproblemen zijn, beschadigingen aan de eileiders, verklevingen door eerdere infectieziekten of aandoeningen zoals PCOS of endometriose. Bij mannen kan de kwaliteit of kwantiteit van de spermacellen ook een grote rol spellen in de vruchtbaarheid. Voor zowel mannen als vrouwen is een leeftijd boven de 35 ook een risicofactor voor onvruchtbaarheid en tot slot hebben natuurlijk de levensstijlfactoren een grote invloed op je vruchtbaarheid, zoals: roken, overmatig alcoholgebruik, drugs, obesitas en stress.
Fertiliteits behandelingen
Wanneer je dan in een fertiliteitstraject terecht komt, begint jullie reis naar een succesvolle zwangerschap. Er zijn tegenwoordig vele kunstmatige manieren om zwanger te raken. Dit zijn behandelingen zoals in-vitrofertilisatie (IVF) of intra-uteriene inseminatie (IUI). Dit zijn methoden waarbij het vruchtbaarheidsprobleem wordt ‘omzeild’ om zo maar te zeggen. De cyclus van de vrouw wordt compleet gecontroleerd middels medicatie en echoscopie en precies op het juist moment wordt de behandeling dan ingezet. Er zijn nog meer mogelijkheden en mocht je hierover meer willen weten, bezoek dan eens de website van de fertiliteitskliniek hier uit de regio: https://www.nijbarrahus.nl/
Het fertiliteitstraject kan emotioneel en fysiek uitdagend zijn, het is daarom belangrijk om steun te zoeken bij familie, vrienden of ondersteuningsgroepen om met eventuele stress en emoties om te gaan die vaak gepaard gaan met vruchtbaarheidsproblemen.