Leer alles over borstvoeding

Als jullie de wens hebben om borstvoeding te gaan geven, is het belangrijk om te weten dat het de eerste dagen tot een week na de bevalling flink investeren kan zijn. Het geven van borstvoeding is een natuurlijk proces waarbij je je baby volgt. Instinctief zal de baby namelijk duidelijk aan geven wanneer hij of zij voeding nodig heeft. De eerste week staat in het teken van het herkennen van deze voedingssignalen en het bevorderen van de hechting tussen jullie en de baby. 

Huid-op-huidcontact

Direct na de geboorte laten we je baby huid-op-huid op je borst liggen (gouden uur). Dit helpt bij het stimuleren van de natuurlijke zuigreflex van de baby en bevordert de hechting tussen jou en je baby. Dat huid-op-huidcontact blijft een goed idee ook gedurende de kraamweek. Je kindje wordt rustig van jullie geur, warmte en hartslag. 

Aan de borst leggen

Het is belangrijk om je baby goed aan te leggen aan de borst. Zorg ervoor dat je baby’s mondje wijd open is en dat hij een groot deel van de tepelhof in zijn mond neemt. Als je kindje goed aan de borst drinkt, zorgt dit voor efficiënte voedingen en voorkomt het pijnlijke tepels.

Frequente voedingen & clusteren

Pasgeborenen hebben vaak behoefte aan frequente voedingen, meestal om de 2-3 uur. Het is belangrijk om te reageren op de hongersignalen van je baby en hem op verzoek aan te leggen. Door vaak te voeden, stimuleer je ook je melkproductie. Het kan zijn dat je baby in de kraamweek periodes van clusteren heeft, waarbij hij meerdere voedingen kort na elkaar vraagt. Dit is normaal en helpt je melkproductie op gang te brengen en aan te passen aan de behoeften van je baby. 

Borstvoedingshoudingen

Borstvoedingshoudingen: Er zijn verschillende houdingen die je kunt proberen, zoals de madonnahouding, de rugbyhouding of de liggende houding. Kies de houding die het meest comfortabel is voor jou en je baby. 

Tepelverzorging

Zorg ervoor dat je baby goed is aangelegd, en na het voeden kun je een beetje moedermelk op je tepels smeren en ze aan de lucht laten drogen. Als dit onvoldoende helpt kun je tepelzalf met lanoline smeren. 

Toeschietreflex en melkproductie

Het kan enkele dagen duren voordat je melkproductie goed op gang komt. Ook de kleur, samenstelling en dikte van je borstvoeding kan veranderen. Je zult ook een toeschietreflex ervaren, waarbij je melk laat schieten. Dit kan een tintelend gevoel geven of zelfs pijnlijk zijn. Het is normaal en wordt geleidelijk minder intens. We noemen het ook wel eens ‘eelt kweken’ op de tepels. 

Het geven van borstvoeding kan uitdagend zijn, vooral in de eerste dagen. Zoek hulp en ondersteuning van ons of een lactatiekundige als je problemen ondervindt of vragen hebt. We werken fijn samen met een aantal lactatiekundigen in de regio, dus voel je vrij om hiernaar te vragen. 

Onthoud dat jullie allebei uniek zijn, en het kan tijd kosten om elkaars ritme te vinden. Wees geduldig en geef jezelf de ruimte om je kindje en zijn voedingsbehoefte te leren kennen. Met de juiste ondersteuning en zorg kun je een succesvolle borstvoedingservaring hebben.

Scroll naar boven