Pijnbestrijding tijdens de bevalling: Wat zijn de opties?

Pijn hoort bij een bevalling, maar baringspijn is in deze zeer effectief. Elke wee brengt je kindje namelijk dichterbij. Wanneer je gaat bevallen zul je ook merken dat je lichaam zich aanpast aan deze intense pijnsensatie.

Natuurlijke pijnstilling: Endorfine

Je hersenen krijgen namelijk een signaal om het lichaamseigen stofje endorfine aan te maken. Endorfine is een natuurlijke pijnstiller. Meestal kan je de pijn aan met dit stofje. Endorfine krijgt de meeste kans om goed te werken als je ontspannen bent. Klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, maar er zijn zeker manieren om ontspannen de weeën te doorstaan.  

Ademhalingsoefeningen

Zorg bijvoorbeeld dat je een goede ademhalingstechniek beheerst waarbij je diep in en uitademt. We helpen jullie hierbij. Andere manieren zijn massage, warmte van een douche of bad en het wisselen van houdingen.  

Pijnverlichting

Wanneer de pijn overheerst en je juist geen ontspanning meer vindt en het tegenovergestelde hormoon adrenaline de kop op steekt, kan het zijn dat je pijnverlichting in de vorm van medicatie nodig hebt. Hiervoor zijn verschillende opties beschikbaar. 

  • Epidurale anesthesie: Dit is een van de meest effectieve vormen van pijnbestrijding. Er wordt door een anesthesist een katheter ingebracht in de epidurale ruimte van je wervelkolom. Door die katheter wordt continue medicatie toegediend die je lichaam van onder je borsten tot aan je billen verdoofd. 
  • Een infuus met een pompje: morfine of fentanyl kunnen in het infuus worden toegediend om de pijn te verminderen. Je krijgt dan een pompje waarbij je je zelf een ‘shot’ pijnstilling kan toedienen. Dit haalt de scherpe randjes van de wee af. Wel word je hier soms wat slaperig van. 

We gaan altijd uit van de kracht van de vrouw en zullen jullie zo goed mogelijk ondersteunen. Mocht de draagkracht-draaglast toch uit balans raken, weet dan dat deze mogelijkheden er zijn om de pijn te verlichten tijdens de bevalling. We zullen dit ook met jullie bespreken tijdens de zwangerschap. 

Scroll naar boven