Zwangerschap

Je bent zwanger!

Je zwangerschapstest is positief! Ongeloof, blijdschap, verdriet, angst en liefdevolle hoop. Alle emoties kunnen voorbijkomen. Vanaf het moment dat je zwanger bent, ben je welkom om je aan te melden. Juist in de prille fase van de zwangerschap kun je voor veel onzekerheden en vragen komen te staan. Hierbij begeleiden we je graag. Bel of app ons bij vragen die jullie hebben.

Gedurende de zwangerschap zul je regelmatig op controle komen. Meestal kan dat volledig bij ons in de praktijk. Soms kan het een combinatie zijn van zorg. Zo kun je bij de gynaecoloog voor medische check-ups komen en mag je daarnaast ook bij ons komen voor de verloskundige zorg. Bespreek deze optie met je gynaecoloog, we noemen dit shared care.

Echo’s

Bij ons in het warme nest maken we alle medische echo’s! De echo’s in de praktijk zijn onder andere de vroege echo bij 7 weken om het hartje te zien kloppen. Ook kijken we dan of de zwangerschap in de baarmoeder zit en of de groei overeenkomt met je termijn. Vervolgens maken we tussen 10 en 12 weken de zogeheten termijnecho. Met deze echo meten we jullie kindje van kop tot kont en zal de uitgerekende datum bekend worden. De 13-weken echo en de 20-weken echo worden op woensdagen uitgevoerd door Echotoon. Indien nodig maken we groei-echo’s en een liggingsecho in het derde trimester.

Tijdens de controle afspraken zullen we jullie groeiende kindje regelmatig bekijken middels een 2D echo. Indien jullie een pretecho buiten deze controles wensen, brengen we deze in rekening.

De eerste afspraak

De eerste fysieke afspraak plannen we rond 7 weken zwangerschap. We maken dan een echo om te kijken of het hartje van de baby klopt. We starten het gezamenlijke avontuur met een uitgebreide kennismaking. Tijdens deze kennismaking zullen we jullie medische gezondheidssituatie bevragen. Ook vragen we naar onderwerpen zoals: aangeboren afwijkingen in de familie, allergieën en operaties etc.

Vervolgafspraak

Vanaf dit zogeheten intakegesprek zullen we het pad uitstippelen voor jullie zwangerschap en plannen we een vervolgafspraak in. Elke afspraak zullen we voldoende tijd nemen voor vragen. En tijdens elke afspraak zullen we je bloeddruk meten, uitwendig onderzoek van je groeiende buik doen en luisteren we naar het hartje van je kindje. Regelmatig zullen we even met de echo spieken naar de groeiende baby.

De belangrijke momenten tijdens je zwangerschap

Rond 7 weken

We maken een echo om te kijken of het hartje van de baby klopt en starten het gezamenlijke avontuur met een uitgebreide kennismaking.

10 weken

Mochten jullie kiezen voor prenatale screening, kan er vanaf 10 weken middels bloedonderzoek de Niet-Invasieve-Prenatale-Test worden afgenomen.

12-14 weken

Mochten jullie kiezen voor prenatale screening, wordt tijdens de 13 weken echo jullie kindje gescreend op grove structurele afwijkingen. Deze echo wordt gemaakt door een externe echoscopiste.

16-17 weken

Tijdens deze afspraak zou het geslacht zichtbaar kunnen zijn!

20 weken

Mochten jullie kiezen voor prenatale screening wordt tijdens de 20 weken echo jullie kind van top tot teen nagekeken op structurele afwijkingen. Deze echo wordt gemaakt door een echoscopiste.

30 weken

Je gaat je derde trimester in! Als het nodig is meten we de groei van jullie baby middels een aantal echo’s.

36 weken

We controleren de ligging van jullie kindje.

40 weken

De uitgerekende datum, hier leef je naar toe, maar eigenlijk is het een ‘uitgerekende periode’. Je mag namelijk bevallen tussen de 37 en 42 weken zwangerschap!

42 weken

In Nederland hebben we de afspraak gemaakt dat als je nog niet bent bevallen richting de 42 weken, dat je extra op controle komt in het ziekenhuis en dat een inleidingsdatum wordt gepland.

Lees meer over zwangerschap

Moet ik echt een zwangerschapscursus doen?

Zwangerschapskwaaltjes en misselijkheid

Bloedverlies in het eerste trimester

Scroll naar boven