Een welbekend beeld van de bevalling is dat de barende plat op haar rug met haar benen in de steunen en haar kin op de borst ligt. Hoeft niks mis mee te zijn als dit goed voelt voor jou. Maar het is goed om te weten dat het aannemen van verschillende houdingen tijdens de bevalling vele bewezen voordelen heeft. In deze blog hebben we het over verschillende bevalhoudingen:
Welk voordeel heeft het aannemen van verschillende bevalhoudingen?
Door verschillende bevalhoudingen aan te nemen tijdens je bevalling ervaar je minder pijn tijdens de weeën, heb je minder behoefte aan pijnbestrijding in de vorm van medicatie, duurt de bevalling gemiddeld een uur korter en is de kans op een knip of een vacuümpomp kleiner. En wellicht nog wel de belangrijkste: je ervaart meer controle, je bepaalt namelijk zelf hoe jij wilt bewegen en voelt je daardoor minder afhankelijk dan als je op je rug ligt.
Welke bevalhoudingen zijn er?
- Je kan staan, hurken
- Zitten
- Op je zij liggen
- Op handen en knieën zitten
- In bad
- Onder de douche
- Op de wc zitten
- Hurkend/squaten
- Rondlopen
- Oop een skippybal zitten
- Voorover leunen tegen het bed of de wastafel
Sommige vrouwen vinden het fijn om te ‘hangen’, bijvoorbeeld aan je partner. Het persen kan ook in al deze houdingen, maar bijvoorbeeld ook op een baarkruk. Een soort wc waarbij je zittend de baby eruit kan persen. Je partner zit dan achter je en wij zitten voor je en begeleiden je door de persfase heen. Daarnaast begeleiden we ook regelmatig bad bevallingen. De voordelen hiervan zijn dat je minder vaak medicinale pijnstilling nodig hebt, je beweegt vrijer in het water, je scheurt vaak minder uit van onder en de baby komt in een rustigere overgang ter wereld. Vraag naar de mogelijkheden op het spreekuur.