5 mogelijke oorzaken van bloedverlies in het eerste trimester

Bloedverlies tijdens het eerste trimester van je zwangerschap kan verschillende oorzaken hebben, sommige ernstiger dan andere. Als je zwanger bent en bloedverlies hebt, is het altijd belangrijk om contact op te nemen met ons om een juiste diagnose en passende behandeling te krijgen. In deze blog bespreken 5 mogelijke oorzaken van bloedverlies in het eerste trimester:

Innestelingsbloeding

In de vroege stadia van de zwangerschap kan er een lichte bloeding optreden wanneer de bevruchte eicel zich in de baarmoederwand nestelt. Dit staat bekend als innestelingsbloeding en kan gepaard gaan met lichte krampen. Het is meestal geen reden tot bezorgdheid en stopt vanzelf. 

(Vroege) miskraam

Vroeg in de zwangerschap kan bloedverlies ook wijzen op een mogelijke miskraam. Het gaat vaak gepaard met krampen en stolsels. Neem altijd contact met ons op als je vermoedt dat je een miskraam hebt. 

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Dit is een ernstige medische aandoening waarbij de bevruchte eicel zich buiten de baarmoeder, meestal in de eileider, bevindt. Klachten die je kan ervaren zijn: Hevige buikpijn links-, of rechts onderin je buik, een snelle hartslag, duizeligheid, pijn tussen je schouderbladen. Het is goed om te weten dat een buitenbaarmoederlijke zwangerschap niet altijd gepaard gaat met bloedverlies! Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap vereist onmiddellijke medische aandacht, omdat het levensbedreigend kan zijn. 

Infectie

Sommige infecties, zoals een urineweginfectie of een seksueel overdraagbare aandoening (SOA), kunnen bloedingen veroorzaken tijdens de zwangerschap. Het is belangrijk om deze infecties te behandelen om complicaties voor zowel de moeder als de baby te voorkomen. 

Cervicale veranderingen

Tijdens de zwangerschap kan de cervix (baarmoederhals) gevoeliger zijn en gemakkelijker bloeden, vooral na geslachtsgemeenschap of een vaginaal onderzoek. Maar ook als je druk bezig bent geweest of te zwaar hebt getild kan er een bloedvat in je baarmoederhals knappen. Dit bloedverlies is meestal mild en stopt vanzelf.

Scroll naar boven