Misselijk tijdens de zwangerschap? Lees deze tips

Elke zwangere krijgt er in meer of mindere mate mee te maken: Zwangerschapskwaaltjes. In grote lijnen zijn deze kwalen het meest voorkomend: Misselijkheid, stemmingswisselingen, maagzuur, bekkenklachten, hoofdpijn, vaginale afscheiding, obstipatie, vocht vasthouden en vermoeidheid. Onder invloed van je zwangerschapshormonen merk je deze kwalen of symptomen vaak al vrij vroeg in je zwangerschap. Soms biedt het zekerheid dat de zwangerschap ‘goed zit’, maar als je geen zwangerschapskwaaltjes hebt, betekent dit niet dat je niet zwanger bent. Je bent dan een van de gelukkige dames die het eerste trimester soepel doorkomt zonder al te veel klachten. 

Praktische tips tegen zwangerschapsmisselijkheid

  • Eet en drink regelmatig kleine beetjes
  • Begin je dag in bed met een lichte cracker of volkoren biscuit
  • Drink gemberthee of water met citroen
  • Eet vooral wat lukt, de warme maaltijd is vaak lastig in het begin van je zwangerschap. Je kan dit dan tijdelijk vervangen voor een broodmaaltijd, of een salade.
  • Mochten al deze tips niet helpen, vraag bij ons of je huisarts naar de mogelijkheden voor misselijkheidsmedicatie

Als al deze tips tegen misselijkheid niet helpen en je ook geen vocht of voeding meer binnen houdt, trek dan aan de bel bij ons want er kan sprake zijn van Hyperemesis Gravidarum. Op www.deverloskundige.nl vind je nog meer tips en uitleg over misselijkheid. En daar vind je ook andere zwangerschapskwalen met passende tips en adviezen.  

Onthoud vooral dat je niet de enige bent met deze kwaaltjes. Heb je tips of adviezen nodig dan mag je ons hier altijd naar vragen. Bij elke fase van de zwangerschap horen vaak weer specifieke klachten. Als je je zorgen maakt over deze klachten neem contact met ons op en vaak kunnen we jullie geruststellen. 

Scroll naar boven