Alles wat je moet weten over foliumzuur

Als je een kinderwens hebt, is het dagelijks innemen van extra foliumzuur een van de belangrijkste voorbereiding die je kan treffen als het gaat om een gezonde start voor je baby. Foliumzuur verkleint namelijk de kans op bepaalde ernstige afwijkingen bij je toekomstige kindje. Dit komt omdat foliumzuur een cruciale rol speelt in de vroege ontwikkeling van het neurale buisje, dat later het ruggenmerg en de hersenen van je baby zal vormen. Het nemen van foliumzuur vermindert dus het risico op neurale-buisdefecten zoals een open rug, een open schedel, een hazenlip of een open gehemelte. 

Hoeveel foliumzuur moet ik slikken? 

Tijdens de preconceptiefase (de periode voor dat je zwanger raakt) wordt aanbevolen dat vrouwen dagelijks 400 microgram foliumzuur innemen, idealiter al een maand voor het zwanger worden. Dit is omdat veel neurale buisdefecten zich al vroeg in de zwangerschap ontwikkelen, vaak zelfs voordat een vrouw zich realiseert dat ze zwanger is. Dus als je een actieve kinderwens hebt, begin dan op tijd met het nemen van foliumzuur 

Foliumzuur zit toch ook wel in mijn voeding? 

Hoewel je ook foliumzuur opneemt uit voedselbronnen zoals groene bladgroenten, peulvruchten, citrusvruchten en volkoren granen, kan het moeilijk zijn om via voeding de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te halen. Daarom wordt geadviseerd om een foliumzuursupplement te nemen. 

Je slikt elke dag een tablet van 400 mcg vanaf je kinderwens tot dat je 10 weken zwanger bent. Vanaf 10 weken is namelijk de foetale ontwikkeling wat betreft de neurale-buisdefecten klaar. 

Kortom, het nemen van foliumzuur is een slimme zet om de foetale ontwikkeling van je toekomstige baby te ondersteunen. Het is een eenvoudige maar effectieve manier om de kansen op een gezonde zwangerschap en geboorte te vergroten. Mocht het even duren voor je zwanger raakt, geen zorgen, langdurige inname van foliumzuur kan geen kwaad voor je lichaam.  

Scroll naar boven