Huh, geitenmelk als babyvoeding?

Sinds ongeveer 2 jaar volg ik op social media ook niet-commerciële kanalen. Dit om me meer te verdiepen in bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen, wasmiddelen, levensstijlen, voeding, zwangerschappen, bevallingen. Er ging een wereld voor me open. Vaak ook overweldigend en soms ook best stom. Want waarom wist ik dit niet eerder? Waarom wordt ons niet geleerd dat er zoveel meer opties zijn dan het gangbare commerciële product? Na het lezen van al die informatie kan ik ook niet achter de inhoud staan van bepaalde producten. Dus ging ik verder op onderzoek uit!

Verschillende soorten kunstvoeding

Zo kwam ik andere soorten kunstvoeding tegen. Want wat geef je wanneer borstvoeding niet lukt of wanneer je liever geen borstvoeding wilt geven? Het meest voor de hand liggende is de koemelk kunstvoeding, bijvoorbeeld van Nutrilon. Ik ben tot 2 jaar geleden toch best heel naïef geweest. Want bij de andere twee kinderen heb ik gekozen voor de standaard kunstvoeding van Nutrilon. Niet wetende wat dit kan betekenen voor je kindje in de eerste weken en maanden. Mijn gedachte was dat ze toch het beste met ons en onze kinderen voor hebben? Het is allemaal toch gecertificeerd? Maar weten we eigenlijk wel wat er daadwerkelijk allemaal in zit? Er wordt ons niet verteld dat in de meeste bekende merken ook best veel suiker wordt toegevoegd, wat je kindje helemaal niet nodig heeft. 

Biologische geitenmelk

Op Instagram kwam ik een post tegen over kunstvoeding. Dit intrigeerde mij enorm en ik wilde er meer over weten. Ik wilde deze keer graag weer proberen om borstvoeding te geven, want iedere vrouw weet dat dit het beste is wat je je baby kunt geven. Maar wat als het toch niet gaat om welke reden dan ook, dan wil ik wel een goede vervanger hebben. En dit keer een echte goeie. Zo vertelden ze over het geven van biologische geitenmelk. De voordelen, de gelijkenissen met borstvoeding en de samenstelling. Mijn onderbuikgevoel werd hier heel blij van. Maar daarnaast ontstond er ook schuldgevoel, waarom heb ik dit mijn andere twee kinderen niet gegeven? Nou, het antwoord is voor mij eigenlijk heel simpel: ik was er niet van op de hoogte en ik werd er door mijn omgeving niet door geïnformeerd zoals bijvoorbeeld de verloskundige.

Ik heb er eigenlijk nooit iets over gehoord en gezien. Dus toen ging mijn ontdekkingsreis verder naar de biologische geitenmelk. En op dit moment krijgt onze dochter de biologische geitenmelk van Pure Goat. Deze bestel ik online, want een drogist verkoopt deze bijna niet. Wat me opvalt is dat de biologische geitenmelk wel behoorlijk wat duurder is dan de standaard koemelk kunstvoeding. Goed om te weten wanneer je hier mee gaat starten. De standaard koemelk kunstvoeding kost tussen de 10 en 15 euro, maar de biologische geitenmelk zit al gauw op 30 euro per bus. Voor mij was de keuze snel gemaakt, ik wil het beste voor mijn kind, zoals iedere ouder natuurlijk en gelukkig kunnen wij het ons veroorloven om dit iedere 2 weken aan te schaffen. Maar in deze tijd dat alles al duur is, kan ik me goed voorstellen dat dit voor velen wel een nadeel kan zijn. 

De verschillen tussen koemelk kunstvoeding en geitenmelk kunstvoeding 

  • De eiwitten in geitenmelk worden sneller en vollediger verteerd en opgenomen in vergelijking tot koemelk. Geitenmelk heeft een andere eiwitsamenstelling dan koemelk en lijkt hierdoor meer op moedermelk. De snellere opname en vertering geldt ook voor de vetten. Wat betreft de samenstelling van het vet, bevat geitenmelk meer essentiële vetzuren. Deze vetzuren zijn een snellere bron van energie en worden niet opgeslagen als lichaamsvet.
  • Geitenmelk veel oligosachariden: meervoudige koolhydraten. Deze stoffen bereiken de dikke darm zonder verteerd te worden en kunnen daardoor dienst doen als prebioticum. Op die manier ondersteunen ze de ontwikkeling van de darmflora.
  • Geitenmelk bevat net als moedermelk ook minder lactose dan koemelk.
  • Biologische geitenmelk helpt ook bij het verminderen van eczeem. Al met al heel veel voordelen. (Bron: Instagram Nicole Kroes

Onwetendheid over geitenmelk bij verloskundigen

Ik ervaar dat onze dochter, op dit moment een halfjaar oud, weinig tot geen krampjes heeft na de voeding. Dit was bij onze andere twee kinderen wel aan de orde. Ze groeit goed en is erg tevreden, en ik dus ook! 
 
Ik hoop jullie met dit verhaal te inspireren om je goed in te lezen en je te laten informeren naar alle mogelijkheden. Dat er meer is dan de standaard. Niets is goed of fout, volg je gevoel! Ik vind het daarom ook heel fijn en een hele eer dat Ellen mij benaderde en vroeg mijn ervaring met jullie te delen. Een verloskundige die een hele mooie visie met jullie wil delen! 

Blog door Johanna Vegter

Reactie van Cesanne, orthomoleculair voedingsadviseur
Elk kind heeft krampjes toch? Dat hoort erbij? Dat dacht ik tenminste en hoor ik nog steeds veel om me heen. Dit is dus niet waar. Kindjes horen geen krampen te hebben, de reden hiervoor is meestal koemelk! Vanuit mijn werkveld en opleiding adviseer ik dus ook altijd geitenmelk wanneer de borstvoeding niet wil slagen of als ouders een alternatief voor borstvoeding zoeken. (Volg op instagram: @cesannes_healthy_food): 

Scroll naar boven